Digital Samtid Del 1

Hva er internett?

 • Internett er kommunikasjonen mellom computere.

Var det noe som overrasket deg i filmen? I så fall hva?

 • Internett har alltid vært noe abstrakt for oss. Det var overraskende å se at det var et system man kunne ta og føle på. Internett i selvkjørende biler.

Var det noe som var vanskelig å forstå?

 • Akkurat hvordan internett fungerer.

Nevn noen avgjørende måter internett har forandret dagliglivet vårt på?

 • Nettbank, sosiale medier, kunnskap.
 1. Hvor mange timer bruker du daglig på internett?
 • I løpet av en dag, den tiden jeg er våken vil jeg si at jeg bruker internettet nesten hele tiden. Den eneste tiden jeg ikke bruker på internett er når jeg trener håndball, noe som blir 2 timer hver dag. Jeg hører konstant på musikk fra spotify og siden jeg har ubegrenset mengde datatrafikk laster jeg derfor ikke ned sangene og streamer de på telefonen. Jeg ser nesten aldri på vanlig tv. Tv-titting går heller med på Netflix, HBO, Viaplay og TV2 Sumo. Så alt i alt vil jeg si at jeg bruker rundt 10 timer på internettet hver dag medregnet noen pauser hvor jeg kun snakker med venner på skolen og bussen.
 1. Hvilke apper og sosiale medier bruker du daglig?
 • De appene jeg bruker mest i dagliglivet er; FaceBook, Messenger, Instagram, SnapChat og vsco.
 1. Forsøk å finne ut hvor mange i Norge i dag som bruker FaceBook og SnapChat daglig.
 • I følge Ipsos Tracker er det 2 115 000 mennesker i Norge som bruker SnapChat. Disse tallene er for de som er 18+, hvis man skulle regne med alle under 18 år ville man kunne estimere at tallet ligger nærmere 2,7 millioner mennesker. 70% av alle brukerne bruker SnapChat daglig noe som tilsvarer: 1 890 000 brukere daglig.
 • FaceBook er det eneste sosiale medium som fortsatt er større enn SnapChat og med sine 3 292 000 brukere over 18+ har de bygget seg et stort imperium.  Antagelig har drøyt 300 000 barn mellom 13 og 18 FaceBook. 80% bruker FaceBook daglig som tilsvarer om lag 3 millioner daglige brukere.
 1. Forsøk å finne ut hvor mange i Norge som ikke bruker internett.
 • I 2013 skrev iktnytt.no en artikkel hvor de ut ifra statistikk kunne henvise til at 90% av Norges befolkning bruker internett. Med dagens utvikling og hvor avhengig man etter hvert har blitt av fenomenet internett er det ingen grunn til å tro at dette tallet har sunket. Det er altså i underkant av en halv million som ikke bruker internett i Norge.
 1. Hvordan kan økningen i ensomhet som Ungdata-undersøkelsen viser, skyldes den digitale måten vi kommuniserer på?
 • Det har blitt en vane i 2017 og heller bruke internettet som kommunikasjonsform. Hvis man skal ha en seriøs snakk med bestekompisen om planer for helgen eller en ferie kan man like godt ringe bestekompisen på Skype. På denne måte får du muligheten til å snakke og se personen, mye som i en vanlig samtale. Man møtes mindre og det blir lettere og skille ut de du egentlig ikke ønsker å snakke med. På denne måten er det flere som kan falle utenfor da det er mye lettere å avvise en venneforespørsel bak en skjerm enn det er å avvise en ansikt til ansikt. De som også ikke henger med på utviklingen av IKT, ofte eldre mennesker, vil kanskje gå glipp av mye av det deres venner deler på sosiale medier istedenfor å fortelle om. Et eksempel på dette er besteforeldrene min som begge følte seg nødt til å anskaffe seg Instagram nå nylig for å følge med på hva alle deres venner og deres familie bedriver.
 1. Hvilke fire punkter kjennetegner kommunikasjon på sosiale medier?
 • Flere møtepunkter
 • Store sosiale nettverk
 • Kortere tidsintervaller
 • Mange-til-mange situasjon

 

Oppgave:

 1. Hva er forskjellen på vertikale og horisontale sosiale systemer?
 • I det vertikale sosiale systemet er vi fysisk sammen i større eller mindre grupper. Om du ser film med venner, eller trener med fotball laget ditt faller du under denne kategorien.
 • Det horisontale sosiale systemet er der vi møtes på nettet. F.eks. sosiale medier som; facebook og snapchat. Også i online videospill og youtube oppnår vi et horisontalt sosialt system.
 1. Hvordan kan teknologi brukes til å styrke kommunikasjon og sosial tilhørighet?
 • Under en dag på skolen kan man anta at man har en dialog, altså en toveiskommunikasjon med la oss si 50 personer maks. dette går også utover en hel dag. En dialog vil på mange måter være lik om du bruker sosiale medier eller internettet generelt. Det er først når vi ønsker å nå ut til mange at man ser en stor forskjell fra å bruke teknologi og det å omgås mennesker. Med mindre du heter Donald Trump og taler foran store forsamlinger vil den vanlige mannen på gata ikke kunne nå ut til veldig mange samtidig uten bruk av teknologi. Dersom han bruker teknologi derimot, vil han på få sekunder kunne sende ut et budskap til enorme folkemengder. Det er også på denne måten at det har blitt lettere å finne personer som deler de samme verdier og tanker som oss selv. Mange som lenge har levd alene om sine meninger vil kunne finne en som er lik seg selv og for første gang i livet føle en tilhørighet.
 1. Hvordan kan språklige og kulturelle minoriteter bruke sosiale nettverk?
 • Da man tidligere kun måtte forholdet seg til lokalsamfunnet selv om man var en minoritet, kan man i dag «omgås» med veldig mange fler likesinnede og like personer som deg selv via internettet. Et veldig godt og brutalt eksempel på dette er IS. Det er på ingen måte den måten man ønsker at nettverket som fungere, men det er likevel en realitet. Den Islamske Stat startet som en gruppe i Midtøsten. Likevel har de via internettet klart å dele informasjon og propaganda ut til hele verden og adoptert unge og eldre mennesker til å krige for det de tror på. Ved hjelp av sosiale nettverk vil altså de minste minoriteter kunne vokse seg fram og heller fremstå som noe man ser daglig etter en stund.
 1. Kartlegg din egen hverdag. Hvor mange timer bruker du på skole, trening, henge med venner, familie, alene på rommet og timer på å sove? Hvor brukte du sosiale medier mest?
 • I gjennomsnitt tilbringer jeg ca. 6-7 timer på skolen hver dag. 2-3 timer med til trening daglig. Henging med venner foregår på skolen og på treningsfeltet. Familien spiser jeg nesten kun middag med. Jeg sover ca. 6 timer hver natt. Resten av døgnet går til tid alene på rommet. Der jobber jeg med lekser, ser på tv og slapper av. Det er absolutt på rommet jeg også bruker mest tid på sosiale medier.

Kilder:

http://sosialkommunikasjon.no/brukertallene-i-sosiale-medier/

http://ipsos.no/some-tracker

http://iktnytt.no/nordmenns-bruk-av-internett/

http://ungdata.no/Venner/Ensomhet

Digital Samtid – Del 1 (Petter Bae Brandtzæg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: