Digital Samtid Del 2

Døgnet jeg ikke brukte sosiale medier gikk mye med til skolearbeid. Jeg merket det at om man ikke hadde en forstyrrende faktor, var det veldig mye lettere å konsentrere seg og fullføre det jeg startet på.

Jeg gikk ikke 24 timer uten sosiale medier, men klarte 23 før jeg måtte inn og redde mine «streaks» på SnapChat.

I tillegg til mye skolearbeid ble det også en del titting på serier etter at jeg hadde trent.

Det å ikke kunne bruke sosiale medier var egentlig ikke så alt for vanskelig for meg. Jeg pleier ofte å bare legge fra meg mobilen og slappe helt av uten å bry meg om hva vennene mine kan ha sendt meg eller posten på sin feed. Likevel har jeg aldri gått SÅ lenge uten tilgang til sosiale medier som jo førte til at jeg ofte var nysgjerrig på hva som kunne skjule seg under de forskjellige appene på mobilen.

Jeg kunne helt klart tenke meg å gjøre det igjen og har også planer om det. I sommer skal en kompis av meg og jeg, på fisketur til Hardangervidda og jeg ser da ikke grunnen for å skulle være logget inn der oppe. Det å slippe alt «stresset» de sosiale mediene påfører oss har jeg funnet ut at er ganske behagelig.

Nesten all form for kommunikasjon foregår gjennom sosiale medier under min hverdag. I dagens samfunn skal man alltid være tilgjengelig for de som ønsker å ha tak i deg, og da må du være på sosiale medier. Det kan omfatte alt fra hvilken fest jeg skal på i helgen, at håndballtreningen er flyttet eller at jeg må komme tidligere på jobb. Det er så klart en positiv sak at man kan nås til alle tider, men det kan likevel være veldig stressende. Derfor er det viktig å innimellom koble litt ut.

Har du venner du kun kjenner via Internett, som du aldri har møtt ansikt-til-ansikt?

  • Jeg har ingen venner jeg kun kjenner via Internett. For meg er det viktig å kunne si hei til en person på gata om jeg har noe med dem å gjøre på sosiale medier.

Sammenligner du deg selv med andre på sosiale medier?

  • Det å sammenligne seg med noen av de mest kjente på sosiale medier kan være veldig farlig for din psykiske helse. Likevel er det ekstremt vanskelig å la være. Hver dag proppes feedene våre med bilder av personer som har kropper mange kun kan drømme om.  Men istedenfor å gå i den fella å sammenligne meg med andre på sosiale medier har jeg valgt å su litt på det. Jeg ser heller opp til disse personene enn å sammenligne meg med dem. Jeg kan beundre dem, men likevel ikke måle meg opp mot det de har.

Er det store forskjeller på hvordan mennesker under 20 år bruker internett, sammenlignet med dem som er pensjonister? Hva består forskjellene i?

  • Det er helt klart store forskjeller på hvordan unge mennesker bruker internett og hvordan de aldre bruker det.

Pensjonistene og våre foreldre bruker internett og sosiale medier til å fortelle sine hva de gjør med en gang det er noe spesielt eller spennende som skjer. Bilder av barn og barne-barn florerer og man de ønsker å nå ut til mange venner med et innlegg.

For oss unge handler det mye mer om å være tilgjengelig. Vi snapper, sender meldinger på messenger og holder oss oppdatert på de nyeste trendene. Om de eldre ønsker å kommunisere med en annen ringer de, eller så sender de en melding over mobilnettet.

Blir vi mer kalde og overfladiske i forholdet vårt til være medmennesker når vi bruker sosiale medier?

  • Det å sitte bak en skjerm å skrive stygge ting til en person er veldig mye lettere enn det er å si det ansikt-til-ansikt. Risikoen ved det å legge ut noe «feil» på sosiale medier er også en stor «fare». Det har i dag blitt mye lettere å dømme andre ettersom det kun er noen tastetrykk unna.
  • Nettmobbing er et problem som har kommet som man ikke hadde før.  Jeg har aldri selv opplevd å bli mobbet over nettet, men jeg kan se for meg at det er helt forferdelig. Mange har nok problemer med å gå  på skolen, men det er ikke lenger nok. De blir nødt til å ta med seg den tøffe hverdagen hjem også. Internettet gjør oss mer tilgjenglige, men også mer sårbare.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s