App-Design og brukervennlighet

Spotify

Av Jonas, Sander og Tobias.

Firmaet Spotify ble etablert av Daniel Ek og Martin Lorentzon i stockholm og ble brukt av om lag 60 millioner aktive brukere fra hele verden i 2015, hvorav 15 millioner var betalende (Wikipedia, 2016). For å nå en stor verden ligger spotifys hovedkontor plassert i London, men har avdelinger i stockholm og goteborg.

 

Slik vi opplever spotify, er det en meget godt gjennomført tematisk app, som i høy grad gjør hverdagen en god del lettere. Med sitt gjennomgående svarte design, er appen lett å forstå, og funksjonene og ikonene virker meget naturlige. Dessverre funker ikke appen i “landscape” modus, og mister dermed noe av sin fleksibilitet og responsivitet. Likevel er det et godt gjennomført design som ser ser bra ut i ulike størrelser, og som er lett gjenkjennelig med sitt svarte tema og denne grønne fargen fra logoen som blir brukt til detaljer.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Appen lar deg fortsette fra der du slapp, selv om du avsluttet den! Dette hjelper deg med å komme raskere i gang med appen, og gir en mer personalisert følelse. Spotify bruker også avanserte algoritmer til å finne musikk som passer best til deg etter din smak og ut ifra dine lister og din lytte-historikk. Spotify har helt klart revolusjonert måten vi i dag hører på musikk, hovedsakelig ved bruk av våre mobiltelefoner.

 

Spotify kan også brukes som en sosial plattform, da man kan koble brukeren opp mot Facebook eller lage en personlig Spotify bruker, noe som ble innført i 2010. Dette gjør det mulig å søke opp enkeltpersoner, som dine venner, og følge deres spillelister for å bli inspirert til å lage en egen liste eller høre på musikk venner liker. Du kan også til en hver tid følge med på hvilke sanger vennene dine hører på akkurat der og da, og vurdere om du også vil ta del i dette og høre på samme sang. I tillegg kan du finne nye sanger du liker

ved å gå inn på radio, browse eller søk (hvis du leter etter noe mer spesifikt). På radio kan du få opp radiostasjoner som er laget på grunnlag av dine spillelister, mens på browse får du en oversikt over ulike topplister og nye sanger. Når du nå har funnet din nye favorittsang, kan du enkelt dele denne med vennene dine så de også får hørt den.

Likevel kan appen ta for seg litt for mye, og dermed også bli litt rotete. Hvis du klikker deg inn på mange undersider, blir det vanskelig å huske hvilke steg du tok for å komme deg dit. Med andre ord har du mistet oversikten over hvor du er. Spesielt for personer som er kommet litt opp i årene, kan appen tolkes som noe unødvendig omfattende til å være en musikk app. Er du derimot vant til elektronikk, er ikke appen spesielt over-avansert. Den har delt opp hovedfunksjonene fint i sektorer nederst i appen som du alltid har tilgang på. Men vi har opplevd at det er mange funksjoner vi ikke bruker som bare blir liggende og tar plass. Heldigvis påvirker ikke dette den raske responsen, men kan være noe av grunnen til at appen tar litt tid å starte opp.

 

Bemerkelsesverdige funksjoner:

  • Repeat og shuffle.
  • Queue.
  • Styre musikken fra andre enheter.
  • Radio og browse.
  • Recommended songs.
  • Alltid tilgang på navigasjon.
  • Personlig basert med mye forslag.
  • Sosiale muligheter, men sporer fortsatt ikke av fra musikken.

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

På dette første bildet ser du oversikten over sangen som spilles akkurat nå, her kan du stoppe, spole frem og tilbake, bla frem og tilbake, skru av/på “repeat” eller “shuffle”, legge den til i en spilleliste, eller bytte høyttaler (også over bluetooth eller wifi). Hvis du klikker på ikonet oppe til høyre kommer du til en meny lik bildet til høyre. Dette er en oversikt over kommende sanger. Her ser vi blant annet at Spotify vil fortsette å spille fra spillelisten “2017” etter denne sangen, men at det først vil bli spilt en sang som er lagt til i kø (queue). Dette gir deg en god oversikt over hvilke sanger som kommer, og gir deg muligheten til å enkelt forandre på dette på mange ulike måter i et enkelt design.

Referanseliste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s